Fransa Dışişleri Bakanı: Pandemi diplomatik kırılmaları şiddetlendirdi

Fransa Dışişleri Bakanı: Pandemi diplomatik kırılmaları şiddetlendirdi

Dış Haberler, 20 Nisan (HİBYA) – Fransa Dışişleri Bakanı, koronavirüs pandemisinin diplomatik “kırılmaları” şiddetlendirdiğini, ABD-Çin rekabetini artırdığını ve çok taraflılığı zayıflattığını söyledi.

Dış İşleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Le Monde gazetirne verdiği röportajda ''Bana öyle geliyor ki, yıllardır uluslararası düzeni zayıflatan kırılmaların çoğalmasına tanık oluyoruz. Pandemi, farklı yollarla güçler arasındaki mücadelenin devamıdır. Korkum, (salgın) sonrası dünyanın daha önce dünyaya güçlü bir şekilde benzeyeceği, ancak daha kötü olacağıdır.'' diye konuştu.

Le Drian bu 'güçlerin' kimler olduğu konusunda isim vermezken, aralarındaki gerginlik son zamanlarda artan ABD ve Çin' i kasdettiği düşünülüyor.

ABD Başakanı Donald Trump, biraz da ülkesinin corona virüsüne karşı verdiği savaştaki başarısızlıklarını başak kanala çekmek gayreti ile, son zamanlarda sık sık Çin'in koronavirüsün küresel yayılmasından “bilerek sorumlu” olup olmadığını ve “kontrolden çıkmış bir hata” olup olmadığını sorguluyor.

Pekin, Pazartesi günü virüsün kaynağına ilişkin uluslararası bir soruşturma yapılması yönündeki çağrıları “gerçeklerle uyumlu olmadığını” gerekçesiyle red etmişti.


Hibya Haber Ajansı