Helal olsun standard

Helal olsun standard

Türkiye’de borsanın ve faizin bulunduğu seviyelerden ziyade dolar kurunun seviyesi bugünlerde daha fazla gündemde. 21 Nisan’da 6.99’a ulaşan kur, 1 Mayıs’ta biz tatildeyken 7’yi geçmişti.  4 Mayıs Pazartesi 7.05’e ulaşan kur 5 Mayıs Salı 7.10’u görmüş, 6 Mayıs’ta yani dün 7.20 ye kadar yükselmiştir. Bu sabah itibariyle 13 Ağustos 2018’deki 7.21 tarihi zirve geçilmiş oldu.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün telekonferans aracılığıyla uluslararası yatırımcılarla görüştü. Burada bir sunum yapan Bakan Albayrak; en kötü senaryoda dahi ekonomik aktivitenin yılın ikinci yarısında normale döneceğine işaret edip G20'de ticaret açığı verilen ve Türkiye'nin serbest ticaret anlaşması olan ülkelerle birebir swap görüşmeleri yapıldığını, birden fazla ülke ile swap anlaşması yapılması olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

 

Özellikle bakanın toplantısı sürecince kurdaki yükseliş dikkat çekerken akşam Anadolu Ajansı “Londra merkezli finansal kuruluşların Türk lirasına saldırıları sürüyor” haberi geçti. Buna göre; Türk lirasının değer kaybetmesine oynayan Londra merkezli bazı finansal kuruluşlar, ellerinde olmayan TL ile yüksek miktarda döviz aldı. TCMB, EFT saatini uzatmasına rağmen döviz için Türk bankalarına olan TL yükümlülüklerini yerine getiremeyen bu kurumlar temerrüte düştüler. En son temerrüte düşme olayı Mart 2019 seçimleri öncesinde yaşanmıştı.

 

Kredi derecelendirme şirketleri, pandemi nedeniyle sıkıntı yaşayan ülkelerde peş peşe not indirimlerine gidiyor. Örneğin gelişmekte olan ülkelerden G. Afrika, Meksika bunu yaşadı. Kurun tarihi rekora doğru yükselişi ile sosyal medyada” not indirimi gelebilir” yorumları görüldü. Bu endişenin kaynağı; 13 Ağustos 2018’de kurun 7.20’yi görmesi sonrasında17 Ağustos’ta Moodys’in kredi notunu "Ba2"den "Ba3"e, S&P’un da BB-den B+ya düşürmesiydi.

 

Ancak kredi derecelendirme şirketleri, not gözden geçirme tarihlerini önceden açıklamışlardı ki buna göre en yakında 5 Haziran’da Moody’s, 24 Temmuz’da S&P, 21 Ağustos’ta Fitch açıklayacak. Bu yüzden dün akşam “S&P Türkiye ile ilgili kredi notunu açıkladı” diye haberler gündeme düşünce şaşırdık.  Genelde tarih dışına çıkınca notu düşürdükleri için endişelendik fakat gördük ki B+ notu ve durağan görünümü değiştirmediğini açıkladı. Açıklamada, istikrarlı görünümün, Türkiye'nin özel sektörünün direncine karşı Kovid-19 pandemisi kaynaklı aşağı yönlü risklerin yanı sıra kamu net borç stokunu dengelediği bildirildi. Bugüne kadar bize en kötü notu vermesi nedeniyle hep eleştirdiğimiz Standard & Poors’u bu kez takdir ediyoruz.

 

Bugünkü Resmi Gazete’de BDDK tarafından “Finansal Piyasalarda Manipülasyon Ve Yanıltıcı İşlemler Hakkında Yönetmelik” yayınlandı. Burada 11 maddede sayılan fiiller, Kanunun 76/A maddesi kapsamına giren finansal piyasalarda manipülasyon ve yanıltıcı işlem ve uygulamalar olarak kabul edilmiştir.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 102 bine ulaştı.  En kötü haberlerde 98 bin desteği başarılı olan Endekste, 99 bin yukarı geçilirse pozisyonlar artırılabilir. 

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı