İsveç'in Virüsle Savaşım Stratejisi Mimarı: Hiçbir Önlemin Geçmiş Bilimsel Temeli Yok

İsveç'in Virüsle Savaşım Stratejisi Mimarı: Hiçbir Önlemin Geçmiş Bilimsel Temeli Yok

Ersin Arslan/ Stockholm, 24 Nisan (HİBYA) – Corona virüsle mücadelede neredeyse Dünya'nın bütün ülkelerinden farklı bir yöntem izleyen İsveç' in corona virüsü ile mücadele yönteminin mimarı Halk Sağlığı Kurumu Epidemoloğu Anders Tegnell virüse karşı alınan değişik tedbirlerin hiçbirinin denenmiş ''bilimsel bir temeli yok'' diye konuştu.

Değişik yabancı yayın kuruluşlarına verdiği demeçlerde virüs salgınında İsveç' in duruşunu anlatan Tegnell ''Bu tür hastalıklarla mücadelede bir stratejinin bilimsel temeli hakkında konuşmak zordur. Çünkü bu konuda pek bir şey bilmiyoruz ve her yeni bir gün, bir şeyler yaptıkça öğreniyoruz. Kapanma, sokağa çıkma yasağı, sınırları kapatma, bence hiçbir şeyin tarihsel bilimsel bir temeli yok. Bazı Avrupa Birliği ülkelerine, bu önlemler alınmaya başlamadan önce herhangi bir analiz yayınlayıp yayınlamadıklarını görmek için baktık. Ama neredeyse hiçbir şey göremedik.'' diye konuştu.

Artık Avrupa'nın her ülkesinde corona virüsünün olduğunu, sınırları kapatmanın kendisine göre anlamsız geldiğini söyleyen Tegnell, şu andaki endişenin ülke içindeki hareketlilik olduğunu belirtti.

Tegnell ''İnsanlara sürekli olarak önlemler almasını hatırlatarak, her geçen gün güncellenmesine gerek duyduğumuz önlemleri geliştirerek, toplumu daha fazla dürterek uyarmaya çalışıyoruz. Her şeyi tamamen kapatmamıza gerek yok, çünkü bu amaca zarar verir'' dedi.

Anders Tegnell İsveç' teki genelde ve özel olarak ta yaşlı nüfus içindeki yüksek ölüm oranlarını eleştirenlere verdiği cevapta, ölümlerin yüzde 50' ye yakınının sonradan ziyarete kapatılan yaşlı bakım evlerinden geldiğini belirterek '' “Bir kilitlemenin bunu nasıl durdurmuş olabileceğini bilmek zor. Bunun yanısıra İsveç' teki ölüm oranları diğer ülkelerle benzer sonucu veriyor'' diye konuştu.

Tegnell bilim insanlarının bugün toplumdaki enfekte oranını yüzde 15-20 olarak tahmin ettiklerini, bunun sürü bağışıklığı için yeterli olmadığını, ancak ikinci dalga bir virüs salgınını yavaşlatma ve kontrol etmede yeterli bir oran olduğunu belirtti.


Hibya Haber Ajansı