Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

ABD’de fiyatlamalar: Yeni vaka sayısı artışındaki belirgin azalma ile rekor tazeledi

Dün ABD piyasaları, salgına ilişkin olumlu gelişmelerle alıcılı seyir izleyerek rekor tazeledi. Öne çıkan şüphelere karşın Trump’ın Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin virüse karşı plazma tedavisine onay vermesi dışında vaka sayılarındaki belirgin azalma piyasalardaki olumlu atmosferde etkili oldu. Johns Hopkins Universitesi tarafından yapılan çalışmaya göre ABD’de yeni vaka sayısının Ağustos’un ikinci haftasından bu yana 50.000 seviyesinin altında bulunuyor. Son verilere göre bu gerçekleşme 37.000 seviyesinin de altına geriledi. Dow Jones endeksi %1,35 yükselişle 28.308,46 puana yükselirken, S&P 500 endeksi de %1 değer kazancıyla rekor tazeleyerek 3.431,28 puan seviyesinden günü tamamladı. Aynı şekilde Nasdaq endeksi de %0,60 artışla zirve seviyesi olan 11.379,72 puandan kapandı. Sektörler cephesinde, teknoloji, havayolları, kruvaziyer ve perakende sektörü hisselerinin artıda kapandığı takip edildi

Avrupa’da fiyatlamalar: Aşı gelişmeleri ve Jackson Hole toplantısına yönelik beklentilerle artıda kapandı

Dün Avrupa piyasalarında, ABD Başkanı Trump’ın Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin Kovid-19’a karşı plazma tedavisine acil durum onayı verdiğini açıklamasının yarattığı iyimserlikle alıcılı seyir görüldü. Ayrıca FT’de yayımlanan bir haberde de, Trump yönetiminin İngiltere’de Astra Zeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından ortak geliştirilen bir aşının seçim öncesinde ülkede kullanılabilmesi için çalışmalara başlamayı planladığı belirtildi. Ayrıca, Perşembe günü gerçekleşecek olan Jackson Hole toplantısında yönelik beklentiler de piyasalardaki olumlu atmosferde etkili olan bir diğer unsurdu. Toplantıda para politikasındaki son durumdan bahsedecek olan Fed Başkanı Powell’ın yeni enflasyon stratejisi ile ilgili bilgi vermesi bekleniyor. DAX ve CAC 40 endekslerinde yükselişler %2’yi aşarken, FTSE 100 endeksi %1,71 artıda kapandı.

Asya’da fiyatlamalar: İlk faz ticaret anlaşması değerlendirmesinden gelen olumlu mesajlarla alıcılı seyir görülüyor

Bu sabah Asya piyasalarında, Çin Başbakan Yardımcısı Liu, ABD Ticaret Temsilcisi Lighthizer ve Hazine Sekreteri Munchin’in ilk faz ticaret anlaşmasını değerlendirmek için gerçekleştirdikleri toplantıdan gelen olumlu mesajlarla genel olarak alıcılı seyir görülüyor. Her iki taraf da süreçte ilerleme gördüklerini ifade ettiler. Nikkei endeksi %1,72 yükselirken, KOSPI endeksi %1,26 artıda. Taiwan Weighted de %0,90 yükseliyor. Shangai ve Hang Seng endeksleri de sırasıyla %0,21 ve %0,65 düşüş kaydediyor.

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı