Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

ABD’de fiyatlamalar: Makro veriler ve aşı gelişmeleri öncülüğünde rekor tazeledi

Dün ABD piyasaları, olumlu gelen makro verilere ek olarak, aşı cephesindeki gelişmelerle alıcılı seyir izledi. Veriler cephesinde, dün açıklanan dayanıklı mal siparişleri Temmuz ayı verisi ayılık bazda %11,2 artışla piyasa beklentilerini geride bıraktı. Verideki görünüm ekonomik normalleşmenin başlamasıyla Mayıs ayında başlayan toparlanma eğiliminin sürdürüldüğüne işaret ediyor. Aşı ile ilgili olarak, Amerikan ilaç firması Moderna, Kovid-19'a karşı geliştirdiği aşının yaşlılar ve gençlerde benzer bağışıklık tepkisi gösterdiğini bildirdi. ABD hükümeti ile Kovid-19 aşısına yönelik anlaşma imzalayan ilaç firmalarından olan Moderna, geliştirdikleri aşının 3. aşama çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. Bu gelişmeler ışığında, Nasdaq endeksi %1,73 yükselişle 11.665,06 puana yükselerek rekor tazelerken, S&P 500 endeksi de %1,02 değer kazancıyla yeni zirve seviyesi olan 3.478,73 puan seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,30 artışla 28.331,92 puandan kapandı.

Avrupa’da fiyatlamalar: Almanya özelindeki gelişmelerle genel olarak alıcılı seyir izledi

Dün Avrupa piyasalarında, Almanya'da koalisyon ortaklarının salgının etkilerini hafifletmek için uygulanmakta olan, aralarında kısa çalışma ödeneği ve iflas başvurularının dondurulmasının da olduğu tedbirlerin uzatılması üzerinde anlaşmasının yarattığı olumlu atmosferin yansımaları görüldü. DAX ve CAC 40 endekslerinde kazançlar %1’e yaklaşırken, FTSE 100 endeksi %0,14 artış kaydetti.

Asya’da fiyatlamalar: KOSPI endeksindeki satışlar öncülüğünde genel olarak negatif seyir hakim

Bu sabah Asya piyasalarında, bugün gerçekleşecek olan Jackson Hole toplantısı öncesinde, Güney Kore Merkez Bankası’nın politika faizinde değişikliğe gitmemesi karşısında Mayıs ayındaki %0,2 daralma tahminini %1,3 daralma şeklinde revize etmesi nedeniyle KOSPI endeksindeki düşüşler öncülüğünde genel olarak negatif seyir görülüyor. KOSPI endeksi %0,80 ekside fiyatlanırken, Taiwan Weighted endeksi %0,11 düşüş kaydediyor. Nikkei endeksi %0,44 düşüş kaydederken, Hang Seng endeksi %0,71 ekside. Diğer yandan, Shangai endeksi %0,41 yükselirken, S&P ASX 200 endeksi de %0,28 artıda

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı