Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

ABD’de fiyatlamalar: Quadruple witching nedeniyle artan volatilite ile satıcılı seyir görüldü

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, teknoloji sektörü hisselerinde quadruple witching nedeniyle görülen satışlar öncülüğünde negatif seyir izledi. S&P 500 endeksi %1,12 düşüşle 3.319,47 puan seviyesinden tamamlayarak Eylül ayı içerisinde gördüğü dip seviyeye gerilerken, Nasdaq endeksi %1,07 değer kaybıyla 10.793,28 puandan kapandı. Dow Jones endeksi %0,88 düşüşle 27.657,42 puandan kapandı. Geçtiğimiz Cuma günü, hisse, ETF ve endeks bazlı opsiyonların vadelerinin gelmesi ABD piyasalarında volatilitenin artmasına neden oldu. Apple, Amazon ve Microsoft yatırımcıların alım opsiyonlarını aldığı hisseler arasında bulunuyor. Ayrıca ABD ve Çin arasında gerilimin ABD hükümetinin 20 Eylül’den itibaren WeChat ve TikTok üzerinden yapılan işlemlerin yasaklanacağına yönelik açıklaması ile pekişmesi de fiyatlamaları olumsuz etkiledi. Haftalık bazda görünüm, ABD endekslerinde düşüşlerin üçüncü haftada da devam ederek geçen yıldan bu yana en uzun haftalık kayıp döngüsünün devam ettiğini gösteriyor. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %0,7 ve %0,6 düşüş kaydederken, Dow Jones endeksi %0,22 geriledi. Teknoloji sektörü hisseleri özelinde de Facebook ve Amazon hisselerinde haftalık kayıplar %5’i aşarken, Alphabet, Netflix, Apple ve Microsoft hisselerinde de sert kayıplar gözlendi.

Avrupa’da fiyatlamalar: Yeniden tecrit uygulamalarının gündeme gelmesiyle ekside kapandı

Haftanın son işlem gününde Avrupa piyasaları, 30 milyonu aşan vaka sayılarının bazı bölgelerde yeniden tecrit tedbirlerinin devreye alınmasını zorunlu kılması nedeniyle satıcılı seyir izledi. CAC 40 endeksi %1,22 değer kaybetti. DAX ve FTSE 100 endeksleri de sırasıyla endeksi %0,70 ve 0,71 ekside kapandı.

Asya’da fiyatlamalar: Düşük hacim ve Hang Seng endeksinde görülen kayıplar öncülüğünde satıcılı seyir izliyor

Bu sabah Asya piyasalarında genel olarak Japonya piyasalarının kapalı olması nedeniyle görülen düşük hacmin etkisiyle satıcılı seyir görülüyor. Ayrıca, Hang Seng endeksinde HSBC ve Standard Chartered hisselerinde bu bankaların yaklaşık yirmi yıldır şüpheli işlemlerde rol aldığı yönündeki haberlerle görülen düşüşler de piyasalardaki negatiflikte rol oynuyor. Hang Seng endeksi %1,10 düşüş kaydederken, Shangai endeksi de %0,41 ekside. KOSPI ve S&P ASX 200 endeksleri de sırasıyla %0,30 ve %0,53 düşüş kaydediyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı