Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

ABD’de fiyatlamalar: Senatoda devam eden ek teşvik belirsizliği ve Asya kaynaklı negatiflikle ekside kapandı

Dün ABD piyasaları, Hong Kong’da Standard Chartered ve HSBC’nin şüpheli işlemlere aracılık ettiği yönündeki haber akışları nedeniyle satıcılı seyir izledi. Ayrıca, artan vaka sayılarının yarattığı endişelere ek olarak, Senato’da teşvik paketi anlaşmazlığının devam etmesi de piyasalardaki negatif atmosferi güçlendirdi. Başkan Trump Cuma günü ölen Yargıç Ruth Bader Ginsburg'un yerine aday göstermek için acele ederken, milletvekillerinin Yüksek Mahkeme onay mücadelesine hazırlanması ek teşvik paketine ilişkin süreci daha da belirsizleştiriyor. Dow Jones endeksi %1,84 ile 8 Eylül’den bu yana en sert düşüşünü kaydetmesiyle 27.147,70 puan seviyesine geriledi. S&P 500 endeksi %1,16 değer kaybıyla 3.281,06 puandan kapandı ve Şubat ayından bu yana ilk dört günlük düşüş döngüsünü yaşadı. Nasdaq endeksi ise %0,13 düşüşle 10.778,80 puandan kapandı. Hisseler cephesinde, Tesla hisseleri CEO Elon Musk'ın tweet'inde 2022'ye kadar "ciddi yüksek hacimli üretime" ulaşmayacağını belirtmesinin yatırımcı ve analistleri hayal kırıklığına uğratmasının etkisiyle %6’ya yakın düşüş kaydetti.

Avrupa’da fiyatlamalar: Kara para aklama endişeleri ve İngiltere’nin tecrit açıklamaları ile satıcılı seyir izledi

Dün Avrupa piyasaları, HSBC ve Standard Chartered’ın şüpheli işlemlere aracılık ettikleri yönündeki düşüşlerin küresel anlamda kara para aklama konusundaki endişeleri öne çıkarmasına ek olarak İngiltere’nin yeniden tecrit önlemleri almayı planladığını açıklaması ile satıcılı seyir izledi. DAX endeksinde düşüş %4’ü aşarken, CAC 40 ve FTSE 100 endeksleri de sırasıyla endeksi %3,74 ve %3,38 ekside kapandı.

Asya’da fiyatlamalar: Satıcılı seyir hakim

Bu sabah Asya piyasalarında HSBC ve Standard Chartered hisselerinde bu bankaların yaklaşık yirmi yıldır şüpheli işlemlerde rol aldığı yönündeki haberlerin yarattığı negatifliğin devam etmesine ek olarak yeniden tecrit uygulamalarının gündeme gelebileceği yönündeki endişelerle satıcılı seyir görülüyor. Bu arada Japonya piyasalarının bugün de kapalı olmasının düşük hacime neden olduğunu da belirtmek isteriz. Hang Seng endeksi %0,70 düşüş kaydederken, Shangai endeksi de %0,35 ekside. KOSPI ve S&P ASX 200 endeksleri de sırasıyla %2,21 ve %0,54 düşüş kaydediyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı