Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Cumhuriyetçiler içerisinde yaşanan ayrışma ve makro verinin yarattığı karamsarlıkla ekside kapandı

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, Avrupa’da artan kısıtlamalara ek olarak, teşvik paketi konusunda Hazine Bakanı Munchin’den gelen karışık sinyallerle satıcılı seyir izledi. Önceki gün ekonomik destek paketi için seçimlerinden önce bir anlaşmanın sağlanmanın zor olacağını ve her iki tarafın belirli konularda ilerleme kaydederken bazı konularda hala çok uzak olduğunu ifade eden Munchin, dün miktar anlaşmazlığın görüşmeleri sekteye uğratamayacağını belirtti. Diğer yandan, makro veriler cephesinde dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 10 Ekim ile biten haftada 898.000’e yükselerek beklenmedik bir şekilde artış kaydetmesi de piyasalarda risk algısını azaltan bir diğer unsur olarak nitelendirilebilir. Hazine Bakanı Mnuchin'in açıklamalarının ardından ABD Başkanı Trump da katıldığı bir televizyon programında, ekonomik destek paketini seçimden önce geçirebileceklerine işaret ederek, teklifi 1,8 trilyon doların üzerine çıkaracağını kaydetti. Ancak Beyaz Saray yönetiminin aksine Senato Çoğunluk Lideri McConnell ise 1,8 trilyon dolardan daha büyük bir destek paketi fikrini reddederek 500 milyon dolarlık bir paketin daha uygun olacağını aktardı. Yaşanan gelişmeler ışığında Nasdaq endeksi %0,47 düşüşle 11.713,87puandan kapanırken, S&P 500 de %0,15 değer kaybıyla 3.483,34 puandan kapandı. Dow Jones endeksi %0,07 düşüş ile 28.494,20 puandan günü tamamladı.

Bu arada dün ABD'de üçüncü çeyrek bilançolarını takip ettik. Morgan Stanley’in üçüncü çeyrek gelir ve net kar rakamının trading cephesinin desteğiyle beklentilerin üzerinde geldi. Bankanın net karı yıllık bazda %25 artışla 2,72 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece hisse başına düşen net kar da 1,66 dolar seviyesinde, piyasa beklentisi olan 1,28 dolar seviyesinin üzerinde gerçekleşti. Gelirler de yıllık bazda %16 artışla 11,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşerek, piyasa beklentisini 1 milyar dolar aştı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah küresel piyasalarda, artan vaka sayıları nedeniyle yeniden gündeme gelen kısıtlamalar ve ekonomik destek paketi konusunda bu kez Cumhuriyetçilerin kendi içinde yaşanan ayrışmanın artırdığı soru işaretleri nedeniyle karışık seyir görülüyor. ABD vadeliler tarafında da benzer eğilim söz konusu.

Gelecek gündemde neler var?

Gelecek haftanın ilk işlem gününde, Çin’den gelecek büyüme, sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri takip edilecek. Çin ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde çeyreklik bazda %3,3, yıllık bazda da %5,5 büyüdüğü tahmin ediliyor. Bir önceki çeyrekte Çin ekonomisinin gelişenlerin aksine büyüme kaydeden tek ekonomi olduğunu ve IMF küresel büyüme tahminlerine göre 2020’yi büyüme ile tamamlayacağı öngörülen tek ekonomi olduğunu belirtmek isteriz. Sanayi üretimi ve perakende satışlar cephesinde de beklentiler Eylül ayında yıllık bazda sırasıyla %5,8 ve %1,8 artış kaydedildiği yönünde

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı