Petrol fiyatları çöktü, global piyasalar negatif seyrediyor

Petrol fiyatları çöktü, global piyasalar negatif seyrediyor

Dün ham petrolün mayıs kontratı %300 gerileyerek -41$ seviyesine indi. 1946 yılından bu yana en düşük ve negatif seviyeye inen ham petrol fiyatı anlık olarak 14.87$ seviyesinden şekilleniyor. Arz kesinti kararına karşın stoklarda yaşanan aşırı fazlalık, buna karşın talep yoksunluğu petrol fiyatlarında alınan önlemlerin etkili olmadığını gösteriyor. Dün yaşanan bu hareketin ardından ABD endeksleri kapanışta %2 üzerinde değer kaybetti. Bu sabah Asya piyasalarında da benzer şekilde satışlar hâkim olurken, bir diğer gelişme de Kuzey Kore Liderine yönelik basın kaynaklarında “öldü” şeklinde asılsız kabul edilen ifadelerin yer alması oldu. Henüz net ve kesin bir bilgi olmazken konu belirsizliğini koruyor. Gerek Asya’da gelişen bu olay gerekse petrol fiyatlarındaki tablo risk iştahını dağıtmış görünüyor. Vadeliler kanadında da bu sabah satıcılı bir seyir izlenmekte. Ons altın dün akşamki haberin ardından 1700$ üzerine çıktı ve anlık olarak bu seviyeye çok yakın bir noktada şekilleniyor. Gün içinde veri takvimi sakin. ABD piyasaları kapanışı öncesinde API haftalık ham petrol stokları izlenecek. Diğer yandan olası haber akışları ve sürpriz şekilde petrol otoriterlerinden gelecek açıklamalar yakından takip edilecek.

Yurtiçi piyasalarda ise dün BIST100 endeksi güne yatay pozitif başlangıcının ardından gün içinde iyimser hareketini korudu. Günü 98.946 seviyesinden, %0,78 yukarıda tamamladı. İşlem hacmi 10,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında ise 6,94 seviyesi izleniyor. Dün gün içerisinde 6,90 seviyesinin altına esnemeler söz konusu olsa da kalıcı bir hareket oluşmadı. Yeniden 6,90 üzerine atan kur hareketi için özellikle artan risklerin Gelişmekte olan ülke para birimleri (GOP) üzerinde baskı yaratması ile yukarı yönlü seyrinin bir miktar tetiklenmesi mümkün olabilir. Bu nedenle haber başlıklarının bu dönemde dikkatle izleneceğini belirtelim. Yarın TCMB’nin faiz kararı, 23 Nisan günü ise Fitch’in Türkiye ile ilgili olarak değerlendirmesi yakından takip edilecek. Ayrıca, dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan 23-26 Nisan tarihlerinde toplamda 4 gün olacak şekilde sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini duyurdu. Ayrıntılara yönelik genelge İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşıldı. Böyle bir karara yönelik haber başlıkları yer almasından dolayı sürpriz bir gelişme olarak değerlendirilmiyor. Endeksin bugün global piyasalardaki harekete paralellik göstermesini beklemekle birlikte aşağıda 95.400 seviyesinin önemli bir destek noktasına işaret ediyor.

Manşette Öne Çıkanlar

·         Fitch, 23 Nisan'da koronavirüs salgının Türkiye'nin makroekonomik görünümün nasıl etkilediğini, kredi temel göstergeleri için anlamının tartışılacağı bir toplantının TSİ 17.30'da başlayacağını duyurdu.

·         ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Cumhuriyetçi ve Demokrat müzakerecilerin küçük işletmelere daha fazla yardım sağlaması öngörülen yeni koronavirüs rahatlatma paketinin "temel ilkeleri" üzerinde anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

·         Almanya’da birçok eyalette koronavirüs salgını ile alınan kısıtları sınırları gevşeten Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Yaptığımız gevşetmenin neticelerini iki hafta sonra göreceğiz’’ dedi.

·         ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın almasına ‘’şiddetle’’ karşı çıktığını, sistemi aktive etme kararından geri adım atılmadığı haberlerden ‘’derin kaygı’’ duyduklarını kaydetti.

·         Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 – 26 Nisan tarihleri arasında toplamda 4 gün 31 ilde sokağa çıkma yasağının düzenlendiğini açıkladı.

·         Japonya’lı üretici Nissan, Yokohama’daki genel merkezini ve üretim tesislerini, Atsugi kentindeki AR-GE merkezini, koronavirüs salgınının önlenmesi çerçevesinde 10 Mayıs'a kadar kapatma kararı aldı.

·         CNN'de yer alan Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un durumunun  geçirdiği bir ameliyat sonrasında ciddi şekilde ağır olduğu haberleri, Güney Kore tarafından doğrulanmadı. Güney Kore yetkilileri, Kim Jong Un'un ciddi bir hastalığının bulunmadığını ifade etti.

·         Borsa İstanbul’da bugün negatif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı