Swap gündemi yoğun

Swap gündemi yoğun

 

“PİYASANIN ROTASI”

Swap Gündemi Yoğun…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 4,911,902 – tedaviye pozitif cevap veren 1,851,400 – ölü sayısı 323,579 kişiye ulaşmıştır.

Türkiye dinamiklerinde TCMB swap hamlesi öne çıkmıştır.

TCMB ile Katar Merkez Bankası arasında İmzalanan Swap Tadil Anlaşmasına İlişkin Basın Duyurusu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Katar Merkez Bankası arasında 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan ikili para takası (swap) anlaşması tadil edilmiştir. Yapılan değişiklikle swap anlaşmasının tutarı 5 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyalinden 15 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltilmiştir. Para takası anlaşmasının temel hedefi yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilen ticareti kolaylaştırmak ve iki ülkenin finansal istikrarına destek sağlamaktır.

Hazine yetkilileri, swap anlaşması görüşmelerinin devam ettiğini açıkladır.

BDDK açıklamalarda bulundu;

Kurulca yapılan değerlendirme neticesinde, TL cinsinden tahvil ve kira sertifikası işlemlerinin takas operasyonlarının olumsuz etkilenmemesini ve TL cinsinden menkul kıymetlerin etkin ve verimli bir şekilde işlem görmesini teminen, 20.05.2020 tarihli ve 9031 sayılı Kurul Kararı ile; sermaye piyasası mevzuatında tanımlanan Yabancı Merkezi Saklama Kuruluşları(YMSK) arasından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca(Kurum) belirlenecek olan kuruluşların, söz konusu sınırlamadan muaf tutulmasına karar verilmiş ve bu karara istinaden Kurum tarafından Euroclear Bank ve Clearstream Banking isimli kuruluşların söz konusu sınırlamadan muaf tutulması uygun

görülmüştür.

 

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 2850 seviyesi üzerinde 2950 sınırında bulunmaktadır.  Kısa dönemli olarak pozitif algı için 2850 seviyesi üzeri referans olarak takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,6931 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde hareketine devam etmektedir. (%0,50 altı negatif!) fiyatlama dinamiklerini negatif tetikleme adına tahvil faizinin negatif tarafa geçmesi beklenebilir ki bu durum mevcut aşamada oldukça zayıf gözükmektedir. Altın $1700 üzerinde $1750.50 seviyesi ile 7 yılın zirvesine yakın hareket etmektedir. USDTRY paritesi 6.7960 seviyesi ile 6.80 altında fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS 565.095 seviyesi ile 600 seviyesi altına geçmiştir.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri aybaşından itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası %2.82 değer kazancı ile aylık bazda öne çıkmaktadır.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı