TCMB Beklenti Anketi: Yılsonu enflasyon beklentisi %9,54 oldu

TCMB Beklenti Anketi: Yılsonu enflasyon beklentisi %9,54 oldu

TCMB Haziran Beklenti Anketi’nde piyasa katılımcılarının cari yılsonu enflasyon beklentisi %9,54 olmuştur. Kısa dönemli enflasyon beklentilerine baktığımızda; Haziran ayı enflasyonu %0,50, Temmuz ayı enflasyonu %0,47 ve Ağustos ayı enflasyonu ise %0,48 beklenmektedir. Enflasyon söz konusu aylarda beklentilere paralel bir şekilde artarsa Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında yıllık enflasyon da sırasıyla %11,92, %10,94 ve %10,52 olarak gerçekleşecektir.

 

Enflasyon denkleminde halen yukarı doğru eğilim ağır basmaktadır. Haziran ayı ile beraber ekonomideki normalleşme aşamasının başlaması ile beraber talep bileşeninde kademeli toparlanma olabilir. Bu da zayıf talep etkisinin yerini birikimli talep ve fiyat etkisine bırakabileceğini göstermektedir. Aynı dönemde özellikle temel mal ve hizmetler tarafında da oluşan yeni arz dengeleri ile beraber fiyatlardaki eğilim incelenmelidir. Petrol fiyatlarının yeniden 40 USD seviyelerine gelmesi, buradan kaynaklı maliyet avantajını nötrlerken, TRY’nin stabilleşmesi kur kaynaklı ithal maliyetleri üzerindeki baskıyı sınırlamıştır. Buna karşın; kurun olası artışlarında enflasyon üzerinde artık daha çabuk görülebilen flaş etkisi göz ardı edilmemelidir.

 

12 ve 24 ay sonrasına ilişkin ortalama enflasyon tahminlerine göre, enflasyonun sırasıyla %9,03 ve %8,38 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinin ortalaması böylece %8,71 olmuştur. 

 

Ay sonuna ilişkin AOFM beklentileri TCMB’nin parasal gevşeme döngüsünü devam ettirmesine dair beklentilere bağlı olarak %7,76 seviyesine gerilemiştir. Repo ve Ters Repo Pazarı’nda oluşan faiz oranı beklentileri ay sonu için %8,19’dan %7,88’e gerilemiştir. 5 yıllık DİBS faiz oranı beklentilerinde 12 ay sonrası için %11,40’tan %10,92’ye doğru bir düşüş görülürken, 10 yıllık DİBS faizlerinin ise 12 ay sonra %10,48 seviyesinde olması beklenmektedir. Önceki tahmin döneminde bu beklenti %11,16 düzeyindeydi. Piyasa, Merkez Bankası’nın da politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını ise cari ay ve 3, 6, 12, 24 ay sonrası beklentileri sırasıyla %8, 7,83, 7,74, 7,59 ve 7,48 olarak öngörmektedir.

 

Merkez Bankası’nın 2020 yılı para politikası ana rotasında değişiklik öngörmemekle beraber, faiz konusunda doğal hareket alanının daraldığını görüyoruz. Gerçekleşen enflasyona göre negatif reel pozisyonunda olmamız, fon hareketleri açısından bir hassasiyet unsuru olmaktadır. Bu konuda, karşılaştırmalı olarak diğer emsal gelişmekte olan ülkelerin gerisinde bir konumdayız. Merkez Bankası’nın beklenen enflasyon seviyesine ise yaklaşılmış bulunulmaktadır. Yılın ikinci yarısında faiz indirimlerine ilişkin tablo, enflasyonun seyri ve normalleşme aşamasında ekonomik aktivitenin performansına bağlı olarak şekillenecektir. Biz, Merkez Bankası’nın daha kısıtlı adımlar atmasını bekleriz. Duruma göre bazı toplantılarda bekleyebilir. 25 Haziran PPK’sında da 25 baz puan faiz indirimi bekleriz.

 

Büyüme beklentileri pandemi etkisi nedeniyle daralma pozisyonundadır. Daralma beklentileri 2020 için %1,3 olarak gerçekleşti. Önceki anket döneminde %1,6 daralma tahmini vardı. 2021 öngörüsü ise Haziran anket döneminde %4,6 büyüme şeklinde oluştu. Haziran ile beraber normalleşme aşamasına geçilmesi ve firmaların daha operasyonel hale gelmeleri, bunun yanında da ilk çeyrekte kaydedilen %4,5 büyüme, yıl geneline dair beklentileri iyileştirmiş görünüyor. Ekonomik aktivite U şeklinde bir toparlanma gösterecek ve pandemi öncesi seviyelere gelmesi de zaman alacaktır. Bunun yanında, büyümede halen yatırım kalemindeki genel kırılganlık durumu devam etmektedir. Hükümetin talebi desteklemek için başta kamu bankalarının kredi paketleri aracılığıyla aldığı önlemler ve istihdam kalkan paketi ile işgücü piyasasına destekleri bu etkileri sınırlamaya yöneliktir.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı