Tüketici fiyat endeksi

Tüketici fiyat endeksi

TÜFE, ağustos ayında beklentilerin altında aylık %0,86 artarken yıllık enflasyon temmuz ayındaki %11,76 seviyesine yakın %11,77 oldu.

 

Ana harcama grupları incelendiğinde kurdaki artışın etkisinin görüldüğü çeşitli mal ve hizmetler grubu aylık %5,09 ile en çok artan grup olmasının yanı sıra 30 baz puanla aylık enflasyona en çok katkı veren grup oldu. Ulaştırma, petrol ve otomobil fiyatlarındaki artışın etkisiyle %1,56 artarak en çok yükselen ikinci grup oldu ve enflasyona 24 baz puanlık katkı verdi.

 

Ağustos ayında düşüş yaşayan gruplar, mevsimsel etkilerin görüldüğü gıda ve alkolsüz içecekler ile giyim ve ayakkabı oldu. Sezon indirimlerinin etkisiyle giyim ve ayakkabı grubunda %2,11’lik düşüş yaşanırken aylık enflasyonu 13 baz puanla en çok aşağı çeken grup oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu ise %0,08 azalarak enflasyonu 2 baz puan aşağı çekti.

 

Yıllık bazda bakıldığında 12 ana harcama grubunun hepsinde artış yaşanırken %26,99 ile en çok artış gösteren grup çeşitli mal ve hizmetler oldu. Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık %13,51 artış yaşanırken 309 baz puanla enflasyona en yüksek katkıyı verdi. 204 baz puanla ulaştırma ve 163 baz puanla konut yıllık enflasyona yüksek katkı veren diğer gruplar oldu.

 

Önümüzdeki aylarda gıda ve giyim gruplarında görülen mevsimsel etkilerin azalması, TL’deki değer kaybı ve otomobildeki ÖTV artışlarının etkisiyle enflasyonun çift hanelerde kalmayı sürdürmesini beklemekteyiz.

 

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), ağustosta TL’deki değer kaybının etkisiyle aylık %2,35 artarak Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Yİ-ÜFE’deki yıllık artış ise temmuzdaki %8,33 seviyesinden %11,53‘e yükseldi ve böylece son 1 yılın en yükseğine çıktı.

 

Sanayinin dört ana sektörüne göre incelendiğinde en yüksek artış %4,70 ile madencilik te görüldü. En yüksek ağırlığa sahip olan imalat aylık %2,97 artarken Yİ-ÜFE’ye 266 baz puanla en çok katkıyı verdi. Alt sektörlerde ise ham petrol ve doğal gaz %24,41 ile aylık en fazla artış gösteren alt sektör oldu.

 

Yıllık bazda ise %39,05 ile en çok artış yaşanan metal cevherleri olurken onu %32,96 ile diğer mamul eşyalar izledi. Ham petrol ve doğal gaz yıllık -%11,14, tütün ürünleri -%9,02 ile en çok düşen alt sektörler oldu.

Kaynak BMD
Hibya Haber Ajansı