Türk şirketleri eurotahvili fiyatlamaları

Türk şirketleri eurotahvili fiyatlamaları

Son dönemde endekslerde pozitif seyrin desteklediği Türk hazine eurotahvilleri bu hafta ortası itibariyle yönünü terse çevirdi. Kurda yaşanan yükseliş hazine kıymetleri üzerinde satış baskısı yaratırken, şirket kıymetlerinde bir süredir yaşanan güçlü seyir bir miktar kar realizasyonuna etki etse de, lokal alıcıların talebi satışların önemli kısmını karşıladı. Yurt dışında ABD Hazinesi’nin yaptığı ve yapacağı yüklü borçlanmalar ile Alman mahkemekerinin QE programı için belirttiği görüş faizler üzerinde etkili oldu. ABD hazine tahvil getirileri, yapılan yüklü ihraçlar sonrası orta uzun vadede genişleme gösterirken, Fed’in daha önce defalarca olumsuz görüş belirtiği "Negatif Faiz"e dair piyasada artan beklenti kısa tarafta getirileri tarihin en düşük seviyelerine çekti.

Türk hazine kıymetleri son iki haftayı alımlarla geçirirken, bu hafta ortasına kadar süren pozitif seyir paritede yükseliş sonrası terse döndü. Hafta başında 7,80% bölgesinde olan on yıl vadeli kıymet getirisi 15 baz puan daralmadan sonra yönün terse dönmesi ile 8,10% bölgesine genişledi. Uzun tarafta hafta başına göre 15-20 baz puanlık genişleme olurken lokal fonlar daha çok kısa tarafta aktif kalmayı sürdürerek bu tarafa destek sağladı. Ülke beş yıl vadeli risk primi geçtiğimiz hafta 600 bandının altında işlem görürken, hafta ortasından sonra yaşanan olumsuz performans sonrası 650 seviyesinin üzerine yükseldi. Şirket kıymetlerinde genele yayılan güçlü performans bu hafta biraz daha iki yönlü oldu. Kar realizasyonlarının yanı sıra, hazine kıymetlerinin zayıf performansı şirket kıymetlerinde de satışa etki ederken, oldukça azalan likidite biraz daha iyileşmiş oldu. Kısa tarafta İş Bankası 2022 vade Senior kıymet 6,70% getiri ile işlem görürken 2024 vade Eximbank kıymeti 7,60% bölgeinde işlem gördü. Uzun vade sermaye benzeri kıymetlerde hafta başında olan alımlar satışa dönerken 2030 vade İş Bankası kıymeti yaklaşık 50 baz puan genişledi, 2026 vade Yapı Kredi tahvili de 60 baz puanlık genişleme gösterdi.

ABD on yıl vadeli hazine kıymeti bu hafta yapılan yüklü ihraçlar sonrası 0,74% getiriye kadar genişlerken, kısa tarafın negatif faiz fiyatlaması ile alım görmesi bu bölgeyi de etkileyerek 0,60% seviyesine tekrar çekilmede etkili oldu. 0,11% seviyesine kadar daralan kısa taraf tarihin en düşük seviyelerini görürken 2-10 yıl makası da tekrar 50 seviyesinin üzerine yükseldi. Alman tahvilleri ise hafta boyunca kararsız bir seyir izledikten sonra -0,54% getiri ile işlem görmeyi sürdürdü.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı