Cep telefonları ve inovasyon

Cep telefonları ve inovasyon

Önceki yazılarda da değindiğim üzere cep telefonu pazarı her ne kadar sınırlı sayıda üreticinin egemenliğinde olsa da, pazara hükmeden devlerin bile inovasyon ve AR-GE çalışmalarına hiçbir şekilde ara vermeden devam etmeleri gerekiyor. Çünkü, önemli miktarda para ödenerek satın alınan cep telefonlarının asli fonksiyonları olan sesli iletişimin üzerine yeni değerler eklenmediği sürece sadece estetik güzelleştirmelerle tüketicileri mevcut telefonlarını piyasaya yeni sürülen pahalı ürünlerle değiştirme konusunda ikna edebilmek artık oldukça zorlaşmış durumda.

Yaklaşık 10 yıl önce piyasaya sunduğu IPhone ile akıllı telefon piyasasını şekillendiren Apple ve en güçlü rakibi Samsung da dahil olmak üzere sektörün tüm üreticileri şu anda mevcut sıkıntının farkına varmış durumdalar. Sektöre yönelik yayınlanan raporlara baktığımızda, Apple ve Samsung’un bile geçtiğimiz 2016 yılında dünya çapında satışlarında artışın sadece binde 6 civarında seyrettiği görülüyor. Bu durum ekonomik gelişmelerden de kaynaklanıyor olsa da asıl sebebin gelişmekte olan ülkelerden gelen taleplerdeki azalış olduğu belirtiliyor.

Çin gibi istisnaları saymazsak, pek çok ülkede tüketicilerin artık cep telefonunu daha az sıklıkta yenilemeyi tercih ettiği biliniyor. Çin’de durumu farklı kılan unsur ise başta Huawei olmak üzere belli başlı ulusal markaların iç pazarı domine etmeye başlamış olması. Ülkemizde de olduğu gibi yerli üreticileri korumak isteyen Çin Halk Cumhuriyeti’nin ulusal telekom firmaları tarafından sağlanan sübvansiyonlar sayesinde Çinliler ciddi oranda kendi markalarına yönelmiş durumda. Bunun sonucunda da Huawei’nin geçtiğimiz yılın sadece ilk üç çeyreğinde satışlarını %25 arttırdığı öngörülüyor. Ülkede cep telefonu penetrasyonunun %75 olduğu ve ülke nüfusunun yüksekliği göz önüne alındığında bu sübvansiyonlar devam ettiği sürece Apple ve Samsung başta olmak üzere pek çok yabancı üreticinin Çin pazarında sıkıntı yaşayacağını öngörmek pek de zor olmasa gerek. Öte yandan Trump başkanlığı döneminde Apple üzerindeki fabrikalarını ABD’ye taşımaya yönelik tehdit ve teşviklerin Çin tarafından ne şekilde karşılanacağı da ayrı bir merak konusu.

Yukarıda özetlediğimiz gelişmeler göz önüne alındığında cep telefonu üreticilerinin fiyatlandırma stratejilerini esnetme opsiyonları dışında tüketicileri telefonlarını yenileme konusunda ikna edebilmek için yapabilecekleri en mantıklı seçeneğin yazının başında belirttiğim üzere ciddi inovasyonlarla yeni ürünleri cazip hale getirmek olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle sektörün amiral gemisi durumundaki üreticiler üzerindeki yeni modellere yönelik beklenti ve baskıların oldukça yüksek olmasının sebebi de bu durum.

Önceki yazılarda da değindiğim üzere, cep telefonlarının evrim sürecinin ciddi bir şekilde gerisinde kalan bataryalar konusunda önemli yenilikler ilk etapta elzem görünüyor. Sadece kablosuz şarj özelliği gibi opsiyonlar artık tüketicileri tatmin etmiyor. Cihazlara gömülü gelen bataryalar ile ilgili yaşanan ısınma ve çabuk tükenme sıkıntılarının ötesinde patlama riskini minimuma indirme çalışmaları özellikle Samsung için hayati bir önemi taşıyor.

Zaman zaman kulislerde konuşulan diğer bazı yeniliklerin başında ise Samsung’un önümüzdeki modellerde test etmeyi düşündüğü esnek ve katlanabilen telefonlar yer alıyor. Rulo haline getirilerek bileklik şekli alabilen, katlanarak cebe sığabilen vb. prototiplere ait görsel ve video görüntüleri zaman zaman sosyal ağlarda paylaşılıyor.

Modüler telefon olarak LG ve Google’ın çabalarıyla kısmen test edilen ve tıpkı masa üstü bilgisayarlar için kullanılan amiyane tabirle istediğiniz parçalardan oluşturabileceğiniz toplama cep telefonları da halen görücüye çıkmayı bekleyenler arasında.

Bununla birlikte cep telefonlarında ciddi değişiklikleri geniş bir zamana yaymayı tercih eden üreticilerin muhtemelen yakın gelecekte odaklanacakları yeniliklerin ekran çözünürlüğü, kamera çekim kalitesi ve bellek iyileştirmelerle sınırlı kalacağı uzmanlar tarafından öngörülüyor. Bu yüzden de sektörün devlerinin ilk etapta canlı görüntü sağlayan OLED ekran çözünürlüğünün farklı modellere yayacağı, çift kamera ile görüntü iyileştirme çabalarına devam edeceği ve yüksek çözünürlüklü görüntüleri saklayabilmek için daha yüksek bellekli telefonlar ile azalan talebi canlandırmayı deneyecekleri bekleniyor.

Sevgiyle kalın!