Dünyada ve Ülkemizde Online Kumar Sektörü

Dünyada ve Ülkemizde Online Kumar Sektörü

İlk online kumar sitesinin 23 yıl önce yılında kurulduğunu biliyor muydunuz? İlk kez Karayip Denizi’nde küçük bir ada devleti olan Antigua & Barbuda’da 1994 yılında yasal olarak faaliyete başlayan online kumar siteleri halen dünyanın pek çok ülkesinde illegal olarak faaliyet gösteriyor. ABD’de şu anda sadece kumar cenneti Las Vegas’ın yer aldığı Nevada, Atlantic City şehrindeki meşhur kumarhanelere ev sahipliği yapan New Jersey ve bölgenin oldukça yakınında yer alan Delaware eyaletleri dışında online kumar yasak. 2017 itibariyle ise California, New York, Massachusetts, Michigan ve Pennsylvania da online kumarı belirli koşullar altında legal hale getirerek hem kayıt dışı ekonomiyi kontrol altına almayı, hem de ciddi düzeyde vergi elde etmeyi planlıyor.

 

Online kumar pazarının büyüklüğü ise baş döndürecek nitelikte. 2016 yılında dünya çapında online kumar pazarı büyüklüğünün 46 milyar $ civarında olduğu düşünülürken, pazarın bu yıl 51 milyar $, 2018’de ise 56 milyar $ düzeyine ulaşacağı tahmin ediliyor. İllegal kumar trafiği ise ülkemizde maalesef küçümsenemeyecek boyutlarda bir yer altı ekonomisi oluşturmuş vaziyette. Yıllık 4.5 milyar TL civarında kayıt dışı ekonomi oluşturduğu tahmin edilen online kumar sitelerinin etkileri sadece finansal kayıplarla sınırlı değil: İşsizlik, borç, haciz, yıkılan çok sayıda yuva ve psikolojik çöküş… Tıpkı diğer kumar bağımlılarında olduğu gibi online kumar siteleri yüzünden hayatı kayan çok sayıda insanın yaşadığı dramları gazetelerde ya da televizyon haberlerinde çokça görüyoruz.

 

Ülkemizde online kumar ile ilgili yaşanan bir diğer dramatik durum ise pek çok illegal kumar sitesinin kumar bağımlılarını dolandırmaları yüzünden yaşanan çaresizlik. Geçtiğimiz haftaki yazımda belirttiğim gibi illegal kumar sitelerinde işlem yapmanın suç olması sebebiyle aldatılan bir kullanıcının hukuksal yollardan hakkını arayamayacağını düşünen dolandırıcılar üyelerinin hesaplarından kumar oyunlarında kaybettirdikleri paranın da üzerinde meblağlar çekerek onları çaresiz durumda bırakıyor. Durumu fark eden kullanıcıları haklarını mahkeme yolu ile aramaya kalkarlarsa ceza alacaklarını söyleyerek tehdit eden bu sitelerin çoğu yurtdışı görünümlü olsa da aslında ülkemizde faaliyet gösteriyor.

 

İlk kez kumar oynamaya başlayan kullanıcılara cazip görünmek için başlangıçta yatırdığının üzerinde miktarlar kazanmış gibi gösteren bu siteler daha sonra kullanıcıları ciddi miktarlarda borç batağına soktuğu için yukarıda saydığım psikolojik ve sosyal yıkıntılar sıklıkla yaşanıyor. Ceza almaktan korkan bireyler çoğu zaman bu siteleri şikâyet etmekten çekinseler de zaman zaman yaşadıklarının dolandırıcıların yanında kâr kalmamasını isteyen bazı kullanıcıların şikayetleri sayesinde sanal kumar oynatarak büyük vurgun yapan çeteler çökertilebiliyor.

 

Geçtiğimiz haftalarda değindiğim İnternet bağımlılığına göre çok daha fazla kişiye zarar veren online kumar bağımlılığının en ciddi sebeplerinden birisi ise illegal sitelerin yasal olanlara göre çok daha yüksek oranlarda kazanç sağlayacağı beklentisi. O yüzden de sadece bireylere zarar vermekle kalmayıp devlet açısından da ciddi kayıplara sebep olan illegal kumar sitelerine karşı çok daha dikkatli olunması gerekiyor.

 

Sevgiyle Kalın!