Nargile cafeler, okuldan kaçan öğrenciler ve Denetimler

Nargile cafeler, okuldan kaçan öğrenciler ve Denetimler

  Okuyucumuz Antalya’dan bizi telefonla aradı. Lisede okuyan bir evladı var. Son günlerde okulu bırakıp cafeleri mesken tutan öğrencilere yönelik yaptırımların artırılmasını istiyor. Özellikle Işıklar Caddesi ile Konyaaltı civarında yer alan Nargile kafelerde 18 yaşından küçük çocukların okuldan kaçıp bu kafelerde nargile içmelerine adeta isyan ediyor. Gazete olarak kendisi gibi yüreği yanık ailelerin adına sesini duyurmak istiyor. Belediyenin ve Emniyet Müdürlüğünün bu işletmeleri sık sık kontrol etmesini diliyor.  

  Okuyucumuz çocukları ve ergenleri tehdit eden unsurların başında sigara geldiğini, çünkü uyuşturucu maddelere giden yolun, sigara ve nargileden geçtiğini, geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Teşkilatının sentetik kannabinoidlerin( Bonzai türevleri) nargile yoluyla içilme ( evde ya da başka yerde ) oranında büyük artış olduğunu da işaret ediyor.  

  Zaten, Kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde ve lokantalarda tütün ürünlerinin tüketilmesine ilişkin olarak 5727 sayılı Kanunla gerçekleştirilen düzenlemeler uygulama birliğinin sağlanması ve herhangi bir aksaklık yaşanmaması bakımından uyulması gereken hususlar zaten belirtilmiş:

             1- İkamete mahsus konutlar hariç olmak üzere, kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketilmeyecektir. Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerin ve lokantaların açık alanlarında tütün ürünleri tüketilmesi durumunda diğer kişilerin tütün dumanından etkilenmelerini önleyecek düzenlemeler yapılacak, kapalı alanlara tütün dumanı geçmemesi için gerekli tedbirler alınacaktır.

             Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler "kapalı alan" olarak değerlendirilecektir.

  Yasa böyle iken, diğer yandan Nargile kafelerin şaşalı bir ortamda dekore edilerek gençleri cezp etmesi de acı bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Nargile kafeleri en çok ziyaret edenler arasında üniversite öğrencileri ve lise öğrencileri yer alıyor 18 yaşın altında olmalarına rağmen bu kafelere gelip nargile dumanının zararlarına maruz kalan genç nesiller, ileride kendilerini bekleyen Akciğer kanseri, Kronik bronşit, zatürree, solunum yolu enfeksiyonları ve kalp rahatsızlıklarından habersiz zehirlenmeye devam ediyor.

  Gençlerin son yıllarda bir trend haline getirdikleri Nargile’nin zararları saymakla bitmiyor. İçerisindeki ağır metaller sebebiyle 1 nargilenin ortalama 4-5 paket sigarayla aynı oranda zehirlenmeye sebep olduğu tespit edilmiş.

Nargile içenler hakkındaki istatistikler ise daha dikkat çekici. Nargile içerek nargilenin zararlarına maruz kalanların büyük bir bölümünün yaşları 15-21 arasında. Gençlerin büyük bir bölümü meyve aromalı nargileleri tercih ediyor. 

Nargile’nin bu kadar zararlı olmasının sebebi içerdiği nikel, kobalt ve kurşun oranının sigaradan çok daha yüksek olması. Sigarada 30-80 ng kurşun bulunurken, nargilede bu oran 6870 ng.

Yine bir başka örnek; sigara dumanında 45-125 ng arsenik varken, nargilenin zararlarının baş sebebi olan arsenik, nargilede 165ng.

  Bu maddelerin neredeyse tamamı toprak üzerinden tütüne geçerek gençlerimizin zarar görmesine sebep olan maddeler. Ve bu maddelerin tamamı  “zehir”. Nargileiçerken gençlerin farklı yöntemlerle güvende olduklarını düşündükleri tespit edilmiş. Özellikle içerisindeki şişede duran suyun zamanla renk değiştirmesi, gençlerin zehrin suda kaldığına inanmasına sebep oluyor. Tıpkı filtreli sigaradaki durum gibi.

  Nargile hakkında bilinen en büyük yanlış; içinde bulunan suyun dumanı temizleyeceğidir. Nargile içmeye başladıktan sonra suyun renginin değişmesi bizi bu  yanılgıya götürür. Nargilenin içinde bulunan su tamamen aromanın karıştırılması ve dumanın soğuması içindir. Suyun herhangi bir filtreleme özelliği yoktur. Olsa bile sigaranın filtresinden öteye geçmeyecektir. Sigaranın da filtresi vardır ve duman filtrelenir. Bu içen kimseyi nargilenin zararından korumaz.