OMURGANIZI TANIYOR MUSUNUZ ?

OMURGANIZI TANIYOR MUSUNUZ ?

Belinizde, sırtınızda ya da boynunuzda bir ağrı olduğu zaman genelde herkes önce Google a sorar kendince bir çözüm aramaya çalışır. Çözüm bulamayınca bir doktora gitmeye karar verir. Doktora gider, şikayetlerini anlatır ve genelde şu cevaplardan birini alır;

‘’çok ayakta durma, omurgalarına yük binmesin, omurgan kaymış, omurgan eğri, omurganın şekli bozuk, omurganı koru, omurgana dikkat et, omurga için verdiğim egzersizleri yap, omurganı sar sarmala…’’

Sorun şu ki kimse omurganın kendisinden bahsetmez.

Ben yazımda omurganın ne olduğundan bahsetmeye çalışacağım.

Önce omurga hangi yapılardan oluşuyor ona bakalım. Omurgayı oluşturan her bir kemiğe omur denir. Çocuklarda 33-34, erişkinlerde ise 26 tane omurun üst üste eklem yapması ile omurga oluşur. Her omurga üst ve altta toplamda dört tane faset eklem ile birbirine bağlanmıştır. Bazen ani bir hareket yapınca kitlenip durusunuz ya işte burada suçlu yapı fasetler olabilir. Ya da kasınız sizi doğabilecek bir tehlikeden koruyor olabilir. Ona kulak verin.

Omurga gövde hattının en önemli kısmını oluşturur. Omurga yukarıda kafa kemikleri, ortada göğüs kafesi kemikleri, altta ise leğen kemiği ile eklem yapar. Hepinizde olmuştur bazen sırtınızda tek noktada bıçak saplar gibi oluşan bir ağrı ve bunun göğsün alt kısmına vurması, işte bu ağrının sebebi bazen omurgadaki bir problem olabiliyor. Ya da bazen sebepsiz başının arka alt kısmında noktasal bir ağrı oluşur, bunun sebebi de omurga olabilir. İçinden ‘ah biri kütletse de geçse’ dersin. Sakın böyle bir şey denemeyin uzmanlar dışında yapılan bu uygulamanın çok kötü sonuçları olabilir. Buna ileriki yazılarda değineceğim. Biz konumuza devam edelim.

Omurgayı 5 bölümden inceleyebiliriz. Bunlar;

Boyun omurları 7 tane

Sırt omurları 12 tane

Bel omurları 5 tane

Kuyruk sokumu omurları 5 tane

Kuyruk omurları 4-5 tane dir.

Yukarıda bahsettiğim omurların arasında bizim disk dediğimiz yapılar bulunur ve 23 tanedir. Bu disklerin hafif dışarıya doğru bombeleşmesine fıtık diyoruz. Bu konu üzerinde de ileriki yazılarımda duracağım.

Omurgamızda hepimizde var olan eğrilikler mevcuttur. Bunlar öne, arkaya ve yana doğrudur. Bu eğrilikler doğumdan sonra gelişir ve hepimizde vardır. Fakat bu eğriliklerin aşırı artması omurganın yapısını bozmaktadır. İleride kamburluk gibi bir duruma yol açabilir.

Omurgamızın içinden de hepimizin bildiği omurilik adını verdiğimiz kalın bir sinir geçer. Aslında hepiniz bu siniri en az yılda bir kere görüyorsunuz fakat farkında değilsiniz. Kurban Bayramı’nda kurbanı kestikten sonra omurgasının arasındaki beyaz, kaygan ve sert yapıyı bir çubuk yardımı ile çıkarmaya çalışıyorsunuz ya işte o omurilik, aynısı bizde de var yani.

Omurgaya dair hurafeler adlı yazımda da paylaşacağım birkaç bilgi daha vermek istiyorum.

Omurga vücudumuzun en güçlü ve en fonksiyonel yapılarından biridir. Birçok yapı ile eklem yapan, yapısında birçok bağ bulunan ve birçok kasın yapışma yeri olan bir yapıdan bahsediyoruz. Hani bazen gittiğiniz ‘bazı yerlerdeki bazı kişiler’ ‘’ters bir hareket yaptın fıtık oldun’’ diyor ya işte o iş öyle olmuyor.

Umarım Omurga ile ilgili kafanızda bir fikir oluşturabilmişimdir.

Sağlıklı Günler Dilerim

 

Ersin DAĞ

Fizyoterapist

Fizyoworld Kurucu Müdürü