Özçekim yasağı

Özçekim yasağı

Fırsat buldukça bu köşede son yıllarda giderek yaygınlaşan özçekim çılgınlığına ilişkin güncel gelişmeleri gündeme getirmeye çalışıyorum. Geçmiş yazılarımda özçekim alışkanlığına dair yapılan araştırmaların yanı sıra dikkatsiz kullanıcıların gerçekleştirdiği özçekimlerde ciddi kazalar yaşanmaya başlandığına ve hatta özçekimden ölen kişi sayısının köpekbalığı tarafından öldürülenlerden fazla olduğuna değinmiştim.

Bu hafta, ABD’nin Hawai eyaletinin Honolulu şehrinde ilginç bir karara imza atılarak, yayaların karşıdan karşıya geçiş esnasında cep telefonu kullanımı yasaklandı. Sadece özçekim değil, mesajlara bakmak, telefonla konuşmak, ya da mesaj yazmak da dahil olmak üzere cep telefonunun kullanımına tamamen yasak getiren bu yasağa uymayanlar $99 ceza ödemek zorunda kalabilecekler.

Yasağın özellikle karşıdan karşıya geçen gençlerin dikkatinin dağılması üzerine alındığı bildirilirken halen ABD’nin bazı eyaletlerinde araç kullanırken cep telefonu kullanmanın yasak olmaması da bir ironi yaratıyor.

Özçekim kazalarına dönersek, 2014-2016 yılları arasında dünya çapında rapor edilen özçekim kazasına dayalı ölüm vakasının 127 olduğu biliniyor. Arasında Türkiye’nin de bulunduğu 20 ülkenin önemli bir kısmında ölümle sonuçlanan ortalama özçekim kazası sayısı iki iken Rusya’da altı, ABD’de sekiz, Pakistan’da ise dokuz kişi özçekim kazası sonucunda hayatını yitirmiş.

Ülkemizde ölümle sonuçlanan özçekim kazalarının sayı dünya ortalaması olan iki ile sınırlı iken ölümcül özçekim kazalarının önemli bir kısmının gerçekleştiği ülke ise Hindistan. İnanması çok zor ancak, belirtilen 18 aylık zaman diliminde Hindistan’da ölümle sonuçlanan özçekim kazasının sayısı 76! Bu satırları yazmadan sadece iki gün önce Hindistan’ın özçekim yaparken Pencap kanalına düşerek ölen iki genç kızın cesetlerine henüz ulaşılamadığı açıklanmıştı.

Özçekim çılgınlığı kimi zaman ise çok daha ilginç haberlerle karşımıza çıkabiliyor. Örneğin, geçtiğimiz günlerde Los Angeles şehrindeki bir sanat galerisinde özçekim yaparken dengesini kaybeden bir kadının çarptığı bir sanat eserlerinin bulunduğu sehpa domino taşları gibi diğer sehpaları da peşpeşe devirince en az 12 eseri ciddi bir şekilde zarar görmüş. Eserlerden üçünün tamamen parçalandığı, diğerlerinin ise önemli düzeyde zarar gördüğü belirtilen olayda zararın $200 bin civarında olduğu tahmin ediliyor!

Yukarıda saydığım sebeplerden ötürü bazı müze, sergi, gösteri alanı ve benzeri kapalı alanlar ile tehlikeli doğal alanlarda (uçurum, şelale vb.) özçekim yasağı getirilmeye başlansa da, uygulamada denetim güçlükleri sebebiyle bu çılgınlığı takip edebilmek gerçekten zor. Muhtemelen yakın bir zamanda tıpkı Honolulu Belediyesi’nin uygulamaya başladığına benzer cezai müeyyidelerle bu çılgınlığa sınırlama getirilmeye çalışılacaktır.

İlerleyen günlerde bu köşede, kimileri tarafından halen kelimenin İngilizce karşılığı olan selfie ifadesi kullanılmaya devam edilirken, neden dilimize çok yaktığını düşündüğüm özçekim kelimesini tercih ettiğimi paylaşmak istiyorum. 

Sevgiyle Kalın!