SURİYELİ ALİ

SURİYELİ ALİ

 

Sivil Düşünce Platformu olarak ümmetin yetimlerine sahip çıkıyoruz. Tüm Dünyanın kör sağır ve dilsiz olduğu bir süreçte mazlumların son kalesi ve hamisi Türkiye sorumluluklardan kaçmıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın işaretiyle bu mücadeleyi ilke edinen STK’lardan bir tanesi olarak kentin dinamik güçlerini buluşturduğumuz bu çalışmada Ümmetin emaneti Ali yürümek için gün sayıyor.
Önce neler yaşandığını hatırlayalım. Suriye’nin Deyrizor ilinde yaşayan Ali ve ailesi iç savaşta yeni bir güne başlıyordu. Babası ailenin rızkı için kentin sokaklarında iken anne güneşli bir günde çocuklarıyla evin önünde zaman geçiriyordu. Ali kardeşlerinden ayrılıp eve geçti. Tamda o sırada bir helikopter geldi, masmavi gökyüzüne düşman. Pervane sesleri eşliğinde bir varil süzüldü boşlukta. Sonrası bir tufan… Karardı gökyüzü… Çığlıklar, kan ve gözyaşı sardı cihanı. Tüm Dünya lal olmuş, sağır olmuş, kör olmuştu. Kimse duymadı, kimse görmedi… Yaşayanlar, binadan yaralıları taşıma telaşında idi. Ali’ye uzanmadı eller… Ali’nin bütün vücudu kan içinde cansız bedeni bir kolonun altında idi. Öldü diye hastaneye götürdüler. Yaşadığını doktorlar fark etti. İlaçsız, narkozsuz müdahale başladı. Suriyeli doktorlar sahip oldukları imkanla müdahale etti. Bir ayağını kestiler… (vücudunda hala bulunan bazı şarapnel parçaları müdahaleyi bekliyor) Ali yeniden gözlerini açtı. Babası için o an Türkiye’ye hicret etme kararının alındığı zaman oldu. Ve dünyadaki tüm mazlumların son kalesi Türkiye, Ali ve ailesi için yurt oldu. Ali ve babası bugün hayatlarını çöpten topladıkları kağıt ve plastik yevmiyesi ile sağlıyorlar. Ali tek bacağıyla çok çalışamadığı için günlük 15 lira alıyor. Babası ise 30 lira. Oturdukları evin kirası ise 500 lira… (Ev dedimse Zeytinköy de bir mekandan bahsediyorum) 
İhlas Haber Ajansının haberi ile hayatımıza girdi Ali. Ali bugün daha mutlu. Süreç içerisinde STK olarak Ali’nin ailesini kardeş aile edindik. Çocuklar üşümesin diye soba, aç uyumasınlar diye gıda ve birazda eşya ile sıcak bir yuva yaptık. Kardeşlerimizin yaşadıklarına karşı sabrı, metaneti bizleri hayrete düşerse de onlar başlarına gelen her şeye sabredip Allah’a tevekkül ediyorlar. Gözlerindeki yaşam sevinci ve hayat mücadelesindeki gayretkeşlikleri takdire şayan.
Türkiye’nin Dünya mazlumlarının neden hamisi olduğunun delillerinden sadece bir tanesi bu aile. Ali sıcak bir yuvaya, aşa, can ve mal emniyetine kavuşmanın şükrünü ederken, bu aziz millete ve büyük devletimize ettiği dualar arşı alayı sarıyor. 
Ali’nin babasıyla birlikteydik bugün. Ali’nin ayağının kalıbı çıkarılarak alçı bazında ölçüleri alındı. Bir haftalık hazırlık ve prova sonrasında protez bacağına kavuşacak ve hepimiz gibi yürüyebilecek. Ali’nin heyecanını anlatmaya kelimeler kifayetsiz. Bir babanın gözlerini izliyordum. O babanın yaşadığı duyguları izliyordum. Gözlerinden süzülen bir damla yaşın karşılığı hangi elmas, yakut veya zümrütle satın alınabilirdi ki...
Ali ilk adımını yıllar sonra yeniden atarken babasına bakıyor baba oğul tarifsiz bir mutluluk yaşıyordu.
Bu mutluluğun mimarı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e şükranlarımızla…